Sådan hjælper noter dig til at huske bedre

Af Anna Sol Jørgensen

»I skal tage noter i mine timer!«

Det er en opsang, du måske har hørt mange gange før. Og det er faktisk ikke helt uden grund, for det hjælper dig faktisk til at huske bedre. Noterne hjælper dig på forskellige måder, fordi du får skrevet stoffet ned i dit eget sprog, og samtidig laver en genfortælling.

Dorthe Berntsen, som er psykolog og professor ved Aarhus Universitet forklarer, hvorfor det fungerer sådan – og hvad, der er vigtigt, når du tager noter. Det kan du læse mere om på Videnskab.dk.

»Det er korrekt, at man husker mere indhold fra et møde, en bog eller en forelæsning, hvis man skriver gode noter ved siden af,« har Dorthe Berntsen, som er psykolog og professor fra Aarhus Universitet, tidligere fortalt til Videnskab.dk.

Men hvordan kan det være, at vi husker bedre, når vi har fået skrevet tingene ned undervejs? Det giver Dorthe Berntsen en forklaring på.

At tage noter hjælper dig til at huske på tre forskellige måder.

  • Først og fremmest sker der en sproglig begrebsbearbejdning. Det betyder grundlæggende, at du får informationer ind, og formulerer dem med dine egne ord. Når pointer bliver skrevet i dit eget sprog sker der en dybere bearbejdning af stoffet, og så hænger det bedre ved. Samtidig prioriterer du informationerne, så du med det samme begynder at vælge det mest relevante ud.
  • Derudover laver du en slags genfortælling, når du skriver ned, mens du lytter eller læser. Fordi du på den måde repeterer stoffet allerede på det punkt, er det nemmere at hive din viden frem næste gang, du har behov for den. Jo mere du gentager historien, des bedre sætter den sig fast.
  • Det sidste, men bestemt ikke ligegyldige, der sker, når du tager noter er, at din hjerne får en ekstra sansemodalitet. Normalt husker vi det, vi har set eller hørt, men når vi tager noter, fungerer sproget faktisk også som en kanal ind til hjernen.

Noget, der er vigtigt, når du tager noter er, at du skriver i dit eget sprog. Der sker ikke nogen sproglig begrebsbearbejdning, hvis du bare kopierer det, du læser eller det, som læreren siger.

På Videnskab.dk kan du kan læse hele artiklen om, hvorfor du husker bedre, når du tager noter.