Sådan bliver du god til at huske

Det kan være svært at huske alle de vigtige detaljer, når du skal til eksamen. Med mindre du lærer dig selv, at sætte dem i system oppe i dit hoved – og det er faktisk ret nemt.

Søren Breiting er lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet. Han fortæller, at han selv fra naturens side har svært ved at huske ting. Derfor har han studeret, hvordan man kan huske langt bedre ved hjælp af enkle hukommelsestips.

Forskeren anbefaler følgende fremgangsmåde:

  1. Du skal gøre dig selv opmærksom på, hvad du vil huske.
  2. Skab et billede i hovedet af dét, du vil huske.
  3. Kæd billedet af dét, du vil huske, sammen med noget, du allerede kender.

Du er nu parat til at gemme billedet og de vigtige informationer i din hjerne. Det sker ved at sammenkæde det med noget lignende, du allerede kender.

»Når du vil huske, at den ældre dame hedder Agnes, skal du forsøge at tænke på en anden, du kender, der også hedder Agnes. Min mormor hed Agnes – derfor ville jeg generere et billede af hende i mit hoved. Man kan sige, at du finder en ’knage’ i din hukommelse, som du kan hænge din nye information på,« fortæller Søren Breiting.

Det samme gælder, når du vil huske, at det var kong Fredrik d. 7., der gav Danmark Grundloven.

Et erindringsbillede kunne være, at kongen vifter med grundloven, imens han ser en tenniskamp mellem Frederik Fetterlein og de syv små dværge.

Billedet indeholder både kongen, grundloven, navnet Frederik og tallet syv. Så er det nemt at huske sammenhængen.

Skal du kun bruge informationerne til eksamen, er den lille krusedulle også glimrende. Ved eksamensbordet kan et enkelt blik på noten lynhurtigt sætte dig på sporet af dét, du har læst.

Læs en uddybende version af artiklen på Videnskab.dk.

Foto: Colourbox