Derfor skal du ikke lade internettet huske alt for dig

Af Anna Sol Jørgensen

Din mors fødselsdag. Hvorfor skulle du dog kunne huske den, når du kan se det på Facebook?

Og det periodiske system, det kan du jo slå op på nettet, hvis du lige glemmer, hvad nummer grundstofferne har. Der er dog nogle rigtige gode grunde til at huske at huske.

To kandidatstuderende fra Aarhus Universitet, Mark Aarøe Nissen og Jørgen Fogh, og Lars-Henrik Schmidt, professor i filosofi ved Aarhus Universitet forklarer, hvorfor det er vigtigt ikke bare at lære udenad.

Det er vigtigt at bruge sin hukommelse til andet end at huske, at man kan slå det, man glemmer op på Google. Det er de to kandidatstuderende i henholdsvis matematik og datalogi ved Aarhus Universitet, Mark Aarøe Nissen og Jørgen Fogh glimrende eksempler på. De har deltaget i verdensmesterskaberne i hukommelse, ’World Memory Championship’.

»I den verden, vi lever i i dag, kan man måske blive i tvivl om, hvorfor man skal have en god hukommelse. Hvis der er noget, man er i tvivl om, kan man jo bare slå det op på Google. Men en computer kan ikke opfinde noget på samme måde, som den menneskelige hjerne kan,« siger Mark Aarøe Nissen, kandidatstuderende i fra Aarhus Universitet.

»Kreativitet handler meget om at sætte idéer sammen fra flere forskellige steder. Det kræver, at man har de idéer inde i hovedet. Det er ikke nok, at man kan slå dem op på Google,« supplerer Jørgen Fogh.

Lars Henrik Schmidt er professor i filosofi på Aarhus Universitet, og er enig med de to kandidatstuderende i, at du skal huske at huske selv. Hvis ikke du får trænet din hukommelse, så kan det ende med, at du ikke engang kan gå i Netto og handle uden du har en dims med, der kan huske for dig.

På Videnskab.dk kan du læse mere om, hvorfor det er vigtigt at huske – og så kan du se en video med de to kandidatstuderende, som kan huske de mest imponerende ting.

Du får også et par gode råd til, hvordan du selv lærer at blive bedre til at huske. En god hukommelse kræver nemlig ikke nødvendigvis særlige evner eller en tårnhøj intelligens, men derimod specielle teknikker og en god fantasi.