Studieteknik

Studieteknik

Du lærer mest af at læse på papir

Af Anna Sol Jørgensen

Nogle foretrækker at læse tekster på printet papir frem for på en skærm. De mener, at de husker indholdet og historierne bedre.

Den forestilling kan forskningen faktisk bakke op om. Flere norske forskningsprojekter viser faktisk, at det er nemmere at huske, når man læser noget, der er printet på papir.

Det er der flere grunde til, som du kan finde på Videnskab.dk.

Sådan hjælper noter dig til at huske bedre

Af Anna Sol Jørgensen

»I skal tage noter i mine timer!«

Det er en opsang, du måske har hørt mange gange før. Og det er faktisk ikke helt uden grund, for det hjælper dig faktisk til at huske bedre. Noterne hjælper dig på forskellige måder, fordi du får skrevet stoffet ned i dit eget sprog, og samtidig laver en genfortælling.

Dorthe Berntsen, som er psykolog og professor ved Aarhus Universitet forklarer, hvorfor det fungerer sådan – og hvad, der er vigtigt, når du tager noter. Det kan du læse mere om på Videnskab.dk.

Derfor skal du ikke lade internettet huske alt for dig

Af Anna Sol Jørgensen

Din mors fødselsdag. Hvorfor skulle du dog kunne huske den, når du kan se det på Facebook?

Og det periodiske system, det kan du jo slå op på nettet, hvis du lige glemmer, hvad nummer grundstofferne har. Der er dog nogle rigtige gode grunde til at huske at huske. Du bliver for eksempel mere kreativ og kan få bedre ideer, hvis du har noget på lager under kasketten.

To kandidatstuderende fra Aarhus Universitet, Mark Aarøe Nissen og Jørgen Fogh, og Lars-Henrik Schmidt, professor i filosofi ved Aarhus Universitet forklarer, hvorfor det er vigtigt ikke bare at lære udenad. Forklaringen får du her.

8 spørgsmål du skal stille til statistik

Af Niels Ebdrup

Vi bliver hele tiden bombet med tal fra meningsmålinger og statistikker. Faktisk kan det være svært at forstå dem korrekt, men nu kan du undgå at lave de værste statistik- bommerter. Du skal blot følge vores guide, som er lavet i samarbejde med Jan Ingemann, der er lektor i Statskundskab ved Aalborg Universitet. Han har skrevet en bog om, hvordan man kan forholde sig kritisk til statistikker og meningsmålinger. Læs den uddybende guide med eksempler på Videnskab.dk.

Sådan bekæmper du stress i gymnasiet

Af Niels Ebdrup

For mange er gymnasiet stressende. Det virker som om, at der aldrig er tid nok til at lave alle lektierne - og man føler ikke, at man klarer sig godt nok.

En undersøgelse blandt 3.658 gymnasielever har endda vist, at en ud af fire overvejer at droppe ud på grund af stress.

For nogle elever er et drop-out faktisk den rigtige løsning. Det vurderer overlæge Nanna Eller, der forsker i stress ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital.

Sådan undgår du løgnehistorier på nettet

Af Irene Berg Petersen

Jordskælv, 11. september 2011 og vandmolekyler har det til fælles, at der findes masser af falske oplysninger om det på nettet. De forkerte informationer kan i sidste ende få konsekvenser for din karakter.

Når du skriver opgave, er det, derfor en god idé at lade sig inspirere af de forskere, som dagligt arbejder med at udvælge, vurdere og vægte oplysninger – nemlig historikerne. Deres vigtigste værktøj er kildekritikken.

Sådan bliver du god til at huske

Det kan være svært at huske alle de vigtige detaljer, når du skal til eksamen. Med mindre du lærer dig selv, at sætte dem i system oppe i dit hoved – og det er faktisk ret nemt.

Søren Breiting er lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet. Han fortæller, at han selv fra naturens side har svært ved at huske ting. Derfor har han studeret, hvordan man kan huske langt bedre ved hjælp af enkle hukommelsestips.

Forskeren anbefaler følgende fremgangsmåde: