Hvorfor skider man, når man bliver nervøs?

Af Jeppe Wojcik

Pensum er klaret. Ledningerne til din computer sidder, hvor de skal, og din cola står parat til pumpe dit blod med sukker og koffein. Men hvorfor er det så lige nu under eksamen, at du oplever en presserende trang til at skide?

Når vi bliver stressede, så frigiver kroppen hormoner som adrenalin og CRF. Da vi reagerer meget forskelligt på stress, så vil adrenalinen sætte tarmens arbejde i stå hos nogle, mens CRF hormonet hos andre vil sætte gang i tarmen og også gøre tyktarmen mere følsomt, hvilket kan påvirke trangen til at skide.

»Det gør først og fremmest, at tyktarmen arbejder hurtigere, men også at det føles kraftigere. Man bliver mere opmærksom på, at der er noget i gang, og man tror, man skal på toilettet hele tiden,« siger tarmforsker Klaus Krogh fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Stressforsker og ph.d. i psykologi David Glasscock fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning mener, at tarmtømningsrefleksen kan stamme tilbage fra urmenneskets tid, hvor kroppen i et kritisk øjeblik skulle rette alt koncentration mod enten at kæmpe eller flygte. Og så var der ikke overskud til at holde på hverken bimmelim eller bummelum.

»Vi kender eksemplet fra dyr. Hvis for eksempel en ko pludseligt bliver stresset eller skræmt, så skider den. Det er de samme biologiske mekanismer, der gør sig gældende for mennesker,« siger David Glasscock.

Læs en uddybende version af artiklen på Videnskab.dk.

Læs også: Hvorfor er lorten brun?

Foto: Colourbox