Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst til eksamen?

Foto: Colourbox

Alle kan have brug for noget ekstra turbo i overetagen, når man har siddet et par timer til skriftlig eksamen. Men hvilken koffeindrik er så bedst til at kickstarte hjernen – cola, kaffe eller energidrikke som Red Bull?

»Når vi taler om at få energi i denne forbindelse, betyder det formentlig, at vi taler mængder af koffein. Hvis man drikker samme mængde af alle tre drikke, får man mest fra kaffe, men energidrikke som Red Bull indeholder altså også meget koffein,« siger John Christian Larsen til Videnskab.dk. John Christian Larsen er chefkonsulent på DTU Fødevareinstituttet.

Koffeinindhold:

1. Stærk kaffe (1000 milligram koffein per liter)
2. Energidrik (320 milligram koffein per liter)
3. Cola (lidt mindre end 100 milligram koffein per liter)

Drikkene kan også gemme på andre opkvikkende stoffer som for eksempel teofylin, som bl.a. findes i the, men stofferne virker mindre kraftigt end koffein. Alle tre drikke har en lige hurtig effekt. Men det er forskelligt, hvornår effekten indtræder hos den enkelte.

»Det afhænger af personen. Koffein bliver absorberet ind i blodbanen og fordelt videre ud i kroppen. Man siger, at man efter en time til halvanden har den største koncentration af koffein i blodet, og så går der mellem tre og syv timer, før mængden er halveret, afhængig af hvordan man er skruet sammen,« fortæller John Christian Larsen.

På Videnskab.dk kan du læse mere om, hvordan du ved, hvornår din krop har fået for meget koffein.

Læs en uddybende version af artiklen på Videnskab.dk

Læs også: Derfor ændrede Coca-Cola sin legendariske opskrift

Foto: Colourbox